День пам’яті Героїв Крут

2018-01-29

/Files/images/2018_rk/IMG_3798.JPG

День пам’яті Героїв Крут

«Там цвіт прекрасний України довічним сном калинно спить»

29 січня, виповнюється 100 років з часу бою на залізничній станції Крути. Битва під Крутами – один із важливих сюжетів української історичної пам’яті, який вже давно перестав сприйматись як рядова подія.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під однойменним селищем, що за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ма київськими студентами і гімназистами, що захищали підступи до Києва,, тривав протягом 5 годин. У перебігу військових дій вирішального значення цей бій не мав, та у свідомості багатьох набув особливого значення завдяки героїзму української молоді. Найбільше вразили сучасників поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків та були ними страчені. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.

На початку 2012 року на місці дерев’яного хреста на Аскольдовій могилі, де були поховані загиблі студенти і гімназисти з-під Крут, було встановлено пам’ятник крутянцям – “козацький хрест”, виготовлений із каменю, у центрі якого висічений тризуб із символічною цитатою зі Святого Євангелія: “Найбільша любов – життя покласти за друзів”.

У сучасних суспільно-політичних умовах, коли Україна ціною власного життя, зусиллями українських військових, добровольців, волонтерів виборює свободу і територіальну цілісність, пріоритетного значення набуває патріотичне виховання молоді та дітей на прикладах історії державотворення. Яскравий приклад тому події, що відбувались у 1918 році під Крутами. Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її .

До цієї пам’ятної дати в усіх бібліотеках Снігурівської ЦБС пройшли інформаційно-просвітницькі заходи:

Історичний екскурс «Від Крут — до Майдану»- районна бібліотека ім..В.Бойченка,історичний спогад «Крути:і біль і сум і вічна слава» - ДРБ, історичний урок «Їх юних сміливців лиш жменька була – із серцем зі сталі і духом з граніту» - міська, година скорботи «Крути: і сум, і біль, і вічна слава» - Центральна , відеоперегляд «Крути-незгасна пам*ять» -Юр’ївська, година-реквієм «Ніколи не забути цих юних душ нескорений політ»-Галаганівська, година пам’яті «Навіки молоді – герої Крут»-Промінська, урок патріотизму «Понад все вони любили свій коханий край»-Нововасилівська, історична хроніка «Крути: дотик болю»-Євгенівська, година -набат «Оточив нас лютий ворог, покосив усі квіти»-Калинівська,історична подорож в минуле «Героїка трагедії Крут»-Суворська.

/Files/images/2018_rk/SAM_3697.JPG

/Files/images/2018_rk/IMG_5953.JPG

/Files/images/2018_rk/IMG_3802.JPG

/Files/images/2018_rk/IMG_20180126_142032.jpg

/Files/images/2018_rk/IMG_19211223_123147.jpg

/Files/images/2018_rk/DSCN4829.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 250

Коментарi